pátek 5. srpna 2011

Ubytování

Byl zde požadavek, abych napsal, ja to vypadá ve škole, ale zatím si to nechám na jindy a napíšu, kde to teď vlastně bydlím.

První dva dny jsem bydlel v hostelu, protože ubytování od školy jsem měl zařízené od prvního srpna a před tím by my klíče nedali. Stejně byl víkend, takže Accommodation Office byla zavřená. Hostel byl celkem drahý (290 SEK za noc), ale zase byl se snídaní. Navíc byl zařízen v suterénu, takže se spalo v malých kamrlících bez oken po čtyřech. První noc už navíc měli plno, tak mě museli dát do jednolůžáku, který měl asi dva a půl metru čtverečných se vším. Zní to jako vězení, mrňavý kobky v podzemí bez oken, ale vlastně to bylo celkem fajn.

Od pondělka ale už bydlím na koleji v kampusu. KTH má po Stockholmu několik kampusů, já bydlím v kampusu Kista (čti šííísta, jo, správně, to "í" je tam hrozně dlouhý), což je asi 10 km od hlavního kampusu, na severním předměstí. Zde sídlí fakulta komunikací a informačních technologií v hi-tech vědecké čtvrti Kista Science City. Například zde sídlí mnoho ICT firem jako třeba švédský Microsoft nebo IBM. Taky Ericsson, největší světový výrobce telekomunikační techniky, má své hlavní sídlo zde. Nejvíc se v Kistě daří vývoji bezdrátové komunikaci, například již zmíněný Ericsson zde vyvinul technologii Bluetooth. Díky výrazné koncentraci informačních a telekomunikačních společností má Kista několik přezdívek, například Chipsta nebo Wireless Valley (varianta na Silicon Valley).


Kista má ale i svoji odvrácenou stránku. Patří totiž, společně se čtvrtěmi Rinkeby, Akalla, Hansta a Husby, do samosprávního městského celku Rinkeby-Kista, který má cca 45 000 obyvatel, z čehož 77% obyvatel jsou přistěhovalci nebo mají přistěhovlecký původ (narodili se ve Švédsku dvěma přistěhovalcům), převážně z Asie a Afriky. Nicméně ve většině případů jsou to političtí nebo váleční uprchlíci. Když jdete po ulici, tak je to vidět; potkáváte spoustu černochů a ženských v šátku (burku jsem tu ale ještě neviděl) a slyšíte možná víc cizí řeči než švédštiny. Dokonce v 80-ých letech se v Rinkeby objevil nový sociolekt švédštiny, tzv. Rinkeby švédština, která kombinuje švédský jazyk s mnoha dalšími, např. španělštinou, turečtinou, arabštinou, atd...

Já bydlím v budově, která se jmenuje Kista Studentbostader (Studenské bydlení Kista), což jsou dva vysoké věžáky postavené nad obchodním centrem Kista Galleria.


Kista Galleria je něco jako centrum Kisty, je to hrozně velká budova s obchodním centrem, hotelem, parkovišti, studenským ubytováním, multikinem, restauracemi, dvěma supermarkety a kancelářskými prostory. Dobré je, že je přímo napojena na metro (neboli Tunnelbana ve švédštině - tunelová dráha) a na lokální autobusy. Na hlavní kampus je to cca 30-45 minut, podle toho, jak vám to zrovna jede. bydlím v osmém patře, což je na fotce třetí od konce tmavě modrých pater.

Na stránkách KTH sice psali, že v místnosti bude jenom základní vybavení: postel s matrací, stůl, dvě židle, kuchyňka a skříně, ale že předchozí obyvatelé můžou v pokoji nechat nějaké vybavení, které si nechtějí odvézt. Já jsem měl v pokoji skutečně jenom to základní vybavení... předchozí nájemnící odvezli vše, co nebylo přibitý. Dokonce na stropě jsou háky se zásuvkou na lampu a nad mojí postelí jsou čtyři díry ve zdi, pravděpodobně na poličku. Takže téměř okamžitě po příjezdu jsem nabral směr IKEA a nechal tam asi tři a půl tisíce. Na druhou stranu se mi ale líbí skutečně velká koupelna, mikrovlnka a taky to, že po příjezdu všechno fungovalo. I když lednička by mohla být větší a taky mi chybí trouba, ale ty jsou ve společných kuchyních v šestém patře.

Spolubydlící je z Madridu a jmenuje se Bernard Hernandez. Bohužel ale máme skutečně sdílený pokoj, takže postele skoro vedle sebe, žádný soukromí. Přijel taky na rok a studuje elektrické inženýrství.


Žádné komentáře:

Okomentovat