úterý 2. srpna 2011

Příjezd

Tak jsem tady... přiletěl jsem na Arlandu, což je hlavní švédské letiště asi 70 km od Stockholmu. V Praze jsem se samozřejmě postavil k nějaký neschopný slečně na check-inu, jejíž fronta postupovala dvakrát pomaleji než té druhé. Pak další fronta na security checku. A zmínil jsem kolonu na rozkopané Jižní spojce u Štěrbohol? Prostě všude fronty. Po příletu do Švédska mi vyjely kufry na pás jako prvnímu, takže jsem akorát čapnul kufry a jel, žádný čekání. Je prostě vidět, že v tom Švédsku jsou o mnoho dál než my :)

Přiletěl jsem tímto letadlem. Poznám to, protože Norwegian mají na ocasech historické osobnosti Skandinávie a já letěl s Kristiánem Birkelandem


Jelikož jsem přiletěl o dva dny dříve (ve snaze ušetřit za letenky, což se ale nakonec moc nepodařilo), tak jsem si dopředu rezervoval hostel. Cesta do hostelu začala celkem v pohodě, ale po příjezdu na S-Centralen (něco jako Hlavák u nás) situace přituhla. Trochu jsem po hlavním nádraží bloudil, než jsem našel prodejnu jízdenek. Chtěl jsem jet ty dvě stanice i načerno, ale zastavily mě turnikety před vchodem :-). Navíc zrovna přes léto mají kus hlavní linky v opravě, takže všude sádrokartonový stěny, úzký chodby a proudy lidí.

Hlavní nádraží - Stockholms centralstation

Pak jsem NAŠTĚSTÍ neměl problém s penězma, ale mohl být. S sebou jsem nevezl ani jednu švédskou korunu, spoléhal jsem se na platby kartou a bankomaty. Takže nejdřív oba dva bankomaty na letišti byly rozbitý. Naštěstí se dal lístek na bus zaplatit kartou. Při platbě ale byl trochu problém. To jsem si uvědomil, že pokud by byl s kartou nějaký problém, tak bych se z letiště nedostal. Nakonec to ale vyšlo a přijel jsem na hlavní nádraží. Tam jsem našel bankomat a po zasunutí karty to napsalo "vaše karta nepodporuje zahraniční měnu". To mi opět trochu zatrnulo, protože jsem neměl jiný způsob jak získat švédské koruny a byl bych totálně v pr... háji. Naštětí ale výběr proběhl v pořádku a s tvrdou keší v kapse jsem se uklidnil. Nakonec jsem ve druhé peněžence, kterou si vezu na český peníze a kterou jsem pouze hodil do batohu, našel 150 €, který se tam vzaly fakt nevím jak.

Takže první den celkem stres. Druhý den to celkem šlo, ale po registraci na KTH začal další stres. Momentálně sem moc přispívat nestíhám, napíšu zase zítra, až ušetřím další čas.

1 komentář:

  1. Ve Švédsku asi opravdu budou dál než u nás, ale ne kvůli frontám. Nejenže ti neztratitli kufry už v letadle, ale dokonce ti je nikdo neukrad ani na letišti ani na nádraží a dokonce ani ve vlaku.

    Napiš jak to tam chodí na té jejich univerzitě ať můžeme srovnávat.

    OdpovědětVymazat