pátek 12. srpna 2011

Tekniska högskolans studentkår - Orientation week

Každá univerzita ve Švédsku má svůj studentkår, což je něco jako studentské odbory nebo lépe studentské unie. Zatím mi není jasné, jak studentské unie ve Švédsku fungují, o tom někdy příště. Dnes napíšu o THS (Tekniska högskola studentkår) Internation, což je část studentské unie KTH, která se stará o mezinárodní studenty. Na KTH nejsou pouze Erasmáci, i když těch je tu většina. Tento školní rok bude na KTH cca 1500 zahraničních studentů, z čehož 1000 jsou Erasmáci a 500 studenti dvouletých magisterských programů.

Především se THS International postarala o dlouhý seznam Welcome aktivit pro přijíždějící studenty. Hned prvního a druhého srpna, což byly oficiální Arrival Days, stáli zástupci THS na letišti Arlanda, na hlavním nádraží, ve stanicích metra a před vchodem do kampu a směrovali přijíždějící studenty na ty správná místa: Accommodation office, aby si mohli vyzvednout klíče od studentských ubytoven, a do Nymble, kde bylo připraveno pohoštění a rozdávali se uvítací balíčky.
Nymble - budova studentské unie na KTH. Nymble je centrum studentského života na KTH. Nachází se zde restaurace, knihkupectví, studentské prostory, bar, terasa a samozřejmě hlavní kancelář. Za budovou je dokonce malý parčík.
V uvítacích balíčcích se nacházelo spoustu užitečných informačních letáčků, funkční švédská SIM karta, vstupenka na party, organizační kalendář a kondom :-). Zároveň se prodávali vstupenky na další akce. Já jsem dorazil v podstatě jako první. V hostelu jsem se seznámil s Davidem ze Španělska, který se znal se skupinou dalších Erasmáků: Jostem z Německa, Dominikem ze Švýcarska, Guillaumem z Francie, Esther a Ibone ze Španělska, Linou z Řecka a ještě dalšími lidmi, které si už nepamatuju, a společně jsme kolem desáté dorazili na KTH - z hostelu jsme to měli 10 min pěšky. Ukázalo se však, že jsme dorazili příliš brzo: zástupci THS tepve dovylepovali šipky a Accommodation office byla ještě zavřená. Vstupenky a pořadníky na další akce nikde a po dotazu řekli, že "ještě nejsou". Usoudili jsme tudíž, že budou asi až následující den, aby dali všem studentům stejnou šanci. Po otevření Accommodation office jsme si vyřidili klíče a po výměně telefonních čísel vyrazil každý směrem ke svému studentskému domovu. Pořadníky a vstupenky se ale objevily později ten den a byly téměř okamžitě plné nebo pryč. Další den už bylo pouze oznámeno, že veškeré počtem omezené akce jsou beznadějně plné. Nicméně se konalo i mnoho počtem neomezených akcí, byly to sice trochu masovky, ale stály za to.

Později se ozvu s podrobným popisem všech aktivit, teď ale musím na autobus, v Lappisu je mega párty!!!

Žádné komentáře:

Okomentovat