neděle 14. srpna 2011

Tekniska högskolans studentkår - Orientation week, č. 2

Kromě Arrival Days se THS postaralo o mnoho jiných akcí v rámci tzv. Orientation week. Kluci z THS Internation jsou fakt pašáci, protože za to nic nedostávají a dělají to o svém volném čase. Jsou to většinou mezinárodní studenti, co zde zůstali na delší dobu.


Hned druhého srpna pořádali v parku v kampu outdoorové aktivity, kde se hrál softball, vybíjená a místí speciální hra Boulle. Boulle se hraje tak, že se hází klacky na jiné klacky a účelem je shodit velkýho klacka - krále. Pravidla to ovšem má celkem složitý a zajímavý. I když na vybíjenou se čtyřiceti lidma na každý straně a dvěma míčí to nemělo. Jelikož druhého srpna začínaly každodenní intenzivní kurzy švédštiny, které trvají celé dopoledne, další aktivity se odehrávaly vždycky odpoledne.



Arrival Day
1.8.2011

3. srpna: Campus tour 
Hned další den jsme absolvovali prohlídku kampu a ihned poté oficiální informační schůzku od KTH. KTH má na Valhallavägen velký kampus, i když ne všechny budovy patří KTH... nachází se tam i akademická nemocnice, vojenská univerzita a spoustu soukromých společností. Všude v kampu je ale spousta stromů, parků, laviček a zeleně. Není to jako kampus ČVUT v Dejvicích, kde se půlka laviček rozpadá, v přerostlých křovinách spí bezdomovci a trávník slouží všem čoklům z širokého okolí jako záchod.

Poloha KTH kampu - Zobrazit větší mapu

A zde je pár fotografií z kampu a z informační schůzky:


KTH kampus
31.7.2011

Mě osobně se tenhle styl červených cihel bez omítky hodně líbí. Nejvíc ale obdivuju, a to platí pro celý Stockholm obecně, takovou čistotu a upravenost... nikde se neválí odpadky, v parcích je posekaná tráva, dlažbou neprorůstá tráva, v metru nemají problém s normálními odpadkovými koši, apod.

4. srpna:
Hned po kurzu švédštiny jsme vyrazili na City Rally... rychloprohlídku města s průvodci z řad THS. Já jsem si město prohlédl už individuálně 31.7., kdy jsem měl den volna, ale s průvodci to byla větší zábava. Rozdělili nás do družstev a každé družstvo dostalo papír s úkoly. Trasa skutečně nebyla dlouhá, navštívili jsme ty nejdůležitější místa - Riksdag, Gamla Stan, Slussen, Drottninggatan, Sergels Torg... Po prohlídce jsem se s pár lidma rozhodl akci ještě neukončovat a přesunuli jsme se na západ, na ostrůvek Långholmen na pivo a koupačku.

Zde je pár fotografií z města:


City Rally
31.7.2011

5. srpna:
V 11 hodin se hromadně odjíždělo do IKEy, ale tam já jsem už nepotřeboval a navíc to bylo v 11, což jsem měl ještě kurz. Poté od 17:30 se konala v Nymble Sauna Party. Bohužel se do sauny vešlo pouze třicet lidí, takže museli zavést pořadník. (Na který, jak již víte od minula, jsem se nedostal. Na žádný z nich.) Ani mě to moc nemrzelo, sauna v létě není totéž co sauna v zimě.

7. srpna:
Co mě ale mrzelo hodně, byla grilovací párty v Osqviku. Osqvik je rekreační chata THS ve Stockholmském Skärgårdenu. Skärgård ve švédštině znamená pobřežní souostroví, a když se podíváte na větší mapu Stockholmu, uvidíte, že kolem leží spousta ostrovů (přes 30 000). Skärgård se těší mezi obyvateli Stockholmu vysoké oblibě jako turistická destinace díky hezké přírodě, čistému moři a hlavně soukromí, které jednotlivé ostrovy skýtají. Proto mě mrzelo, že jsem se nedostal taky někam ven z města... bohužel, do chaty se vejde pouze cca 180 lidí, takže byl pořadník.

8. srpna:
Večer se promítal v Nymble švédský film. Nicméně opět místa byla omezená, navíc ten film nevypadal moc zajímavě. Já jsem radši griloval na párty v Lappisu.

Když už jsem ten Lappis nakousnul minule, tak bych mohl vysvětlit, co to teda je. Lappis, zkrácenina z Lappkärrsberget, je velký studentský kampus kousek na sever od hlavního kampu. Neprobíhá zde žádná výuka, celý komplex slouží jako rezidenční zóna pro asi 4 000 studentů. A co se stane, když dáte 4 000 studentů na jedno místo? Party every day, bejby! Navíc Lappis velmi příhodně leží v lesíku a u vody, takže pařící studenti nikoho neotravují. Zdá se tak jasné, že bydlení v Lappisu je snem každého studenta ve Stockholmu. Je dokonce oblíbenější než bydlení na Tekniksringen přímo v KTH hlavním kampu.

Lappis
9. srpna:
V devět pomáhali členové THS novým studentům zařídit si povolení k pobytu. Nicméně jedná se pouze o úřední záležitost, kterou navíc musíme vyřídit do tří měsíců po příjezdu. Času ještě dost. Odpoledne se rozpršelo, takže se plánované sportovní aktivity přeložily na jindy. Nicméně já nezahálel a večer jsem se přifařil k několika kámošům na další BBQ párty, tentokrát ve Flemingsbergu (další studentská ubytovna).

10. srpna:
Ve 13:30 se ti šťastlivci, co sehnali lístky, odebrali na prohlídku Skansenu. Ale k čertu se Skansenem, když od 19:00 se konal Pub Crawl!!! Ti, co rozumnějí anglicky, už tuší o co jde (taky se tomu někdy říká Bohemian death march :-) ). Asi tři stovky studentů vyrazili do města s tím, že za večer navštíví několik barů za sebou. Nicméně to nakonec zas nebyla taková sranda: pro tři sta studentů najít ve městě bar se ukázalo jako hodně obtížné. Skupina se proto roztrhala a nakonec to nebylo zas tak zábavný... Barbecue v přírodě je lepší.

11. srpna:
Stejně jako předešlý den, ti, kterým se poštěstilo sehnat lísky, vyrazili na prohlídku radnice.

12. srpna:
Jedna z posledních akcí v rámci Orientation Weeku byl piknik v botanické zahradě... Až na to, že 200 studentů s 20 grily z tý botanický brzo vyrazili. Tohle kluci trochu nedomysleli, nakonec se ale našla velká skalnatá pláž hned kousek vedle, takže zábava byla zachráněna. Večer opět párty v Lappisu! Naštěstí mi to do Lappisu jede jenom asi půl hodiny.

A nakonec včera, 13. srpna, se v Nymble pořádala Swedish Dinner and After Party, Dinner opět pouze pro vstupenkáře. Na Swedish Dinner jsem se těšil, ale nakonec mi účastníci popsali, že to bylo celkem zklamání, tři studené chody, navíc nic tradičnícho švédského. After Party ale celkem ušla.

Úplně poslední akcí ale bude Club night ve středu 24. THS si občas pronajme ve městě bar a uspořádá párty. 24. právě bude první párty, která otevírá studentskou sezónu ve Stockholmu.

Minulé dva týdny jsem tedy měl dost napilno, dopoledne švédština, odpoledne párty nebo jiná akce. K tomu si musí člověk vařit, prát a uklízet, navíc na švédštinu spoustu domácích úkolů a nových slovíček, jelikož se musí do 17 lekcí vměstnat práce za 7,5 kreditů. Takže jestli si ještě doteď někdo myslel, že jsem tu v podstatě na prázdninách / poznávacím výletě a flákám se tu, tak ne-e.

Žádné komentáře:

Okomentovat