pátek 19. srpna 2011

Počasí

Počasí je tu velice obtížné předpovědět, protože se tak třikrát, čtyřikrát denně změní. Poslední dny to obzvlášť mate a člověk se těžko může připravit na všechny možnosti. Dnes ráno svítilo sluníčko, na obloze ani mráček a teplo. Přes den ale přecházejí mraky, z nichž každý vypadá, že z něho zaprší. Pak se zase vyjasnilo, jenom aby teď mohla přes Stockholm procházet mohutná fronta. Je to vidět i na úspěšnosti předpovědi: pokud jsme v ČR zvyklí na 90+% úspěšnost na jeden den, tak zde je to pouze 83%. Pro Švédy tak skutečně není jiná možnost než se s tím vyrovnat příslovím: "Není špatné počasí. Jsou pouze špatně oblečení lidé."

Když ale svítí sluníčko, tak je tu moc hezky. Teploty tu nepřesáhnou 25°C, což je velmi příjemné v porovnání s aktuálními teplotami v ČR. I když tu to sluníčko svítí jinak... nemohl jsem přijít na to, co to je, prostě mi tu denní světlo připadalo odlišné. Pak jsem si ale přečel blog jedné Češky, co žije ve Stockholmu už delší dobu a ta to vyhmátla: Slunce zde svítí pod jiným úhlem. Pro Čecha je půlka srpna spojená s vyššími teplotami a sluncem vysoko na obloze. Mě to zde připadá jako babí léto tak někdy koncem září. Tak jenom doufám, že zde není celý cyklus posunutý... i když břízy zde už začínají žloutnout a opadávat. Možná je nejvyšší čas začít shánět zimní boty. V noci už klesají teploty k deseti stupňům. Včera jsem byl na promítání filmu v parku Rålis v rámci stockholmského filmového festivalu a celkem jsem vymrznul. Dnes jdu znova, tak se musím pořádně obléknout.

I ve Švédsku mají obdobu našeho ČHMI... jmenuje se Swedish Meteorological and Hydrological Institute (webová stránka zde). Koho zajímá aktuální situace srážek, musí jít Weather -> Rainfall radar. 


Obecně se zde ale počasí tolik neliší od toho co známe z kontinentální Evropy: teplá léta a mírné deštivé zimy. I tady ve Stockholmu není výjimkou zima bez sněhu. Jenom je to tu všechno takový delší a možná trochu studenější. Něco jiného je samozřejmě Laponsko, tam mrzne až praští už od října.

Žádné komentáře:

Okomentovat