úterý 9. srpna 2011

Studium na KTH

KTH, neboli Kungliga Tekniska Högskolan je největší švédskou technickou školou: celá jedná třetina všech čertstvých švédských inženýrů každý rok promuje na KTH. Pravidleně se také umisťuje v první stovce nejlepších technickch univerzit na světě. Já jsem na fakultě Computer Science and Communication, ale to pouze znamená, že jsem tam zapsán jako student. Studijní plán si sestavuji individuální podle toho, co potřebuji, aby mi na ČVUT uznali. 

"Vetenskap och konst" v emblému znamená "Věda a umění". Moto reprezentuje fakt, že k technickému vývoji je také zapotřebí kultura a že tyto dva aspekty jsou často propojeny.
 Na KTH se také nedělí akademický rok na semestry (taky možná proto, že "semester" ve švédštině znamená "dovolená" nebo "prázdniny" - více o vypečenostech švédštiny někdy příště). Dělí se na 4 periody: první od konce srpna do půlky října, pak jsou cca 10 dní zkoušky a prázdniny, druhá od konce října tak do půlky prosince, pak jsou zkoušky a vánoční a zimní prázdniny, třetí od půlky ledna do půlky března, pak opět zkoušky a čtvrtá perioda končí 25.5. se zkouškama přesahujícíma až do června. Z praktických důvodů se ale první a druhá perioda označuje jako "podzimní pololetí" a třetí a čtvrtá jako "jarní pololetí". Každá perioda má normálně učební a zkouškové období a obyčejně se každou periodu studují jeden až dva předměty. Předměty ale taky někdy mohou přesahovat do více period a mít mezizkoušky a jejich kreditové ohodnocení a studijní zátěž se mohou v jednotlivých periodách lišit. A to předměty nemají pouze přednášky a cvičení, ale mohou mít také laboratorní cvičení, lekce, týmové projekty, samostatnou práci apod..., kde u každého se může a nemusí sledovat docházka. Navíc předměty nemají pevný týdenní rozvrh, ale místo toho každý týden se učí jinak - někdy je třeba jenom jedna přednáška za týden a další týden může být 8 hodin denně od pondělí do pátku týmový projekt, další týden tři přednášky a po nich laboratorní cvičení, různě dlouhá. Celkem bordel, co?

Já jsem si na "podzimní pololetí" zapsal celkem čtyři předměty: Computer Security (perioda 2), Human-Computer Interaction: Principles and Design (perioda 1), Compilers and Executions Environments (perioda 2) a Swedish Advanced Level (perioda 1 i 2). Jelikož rozvrhy předmětů jsou sladěny pouze do studijních plánů a navíc různé předměty mám v různých kampech, tak se mi v rozvrhu objevilo celkem dost konfliktů, jejichž závažnost budu muset ještě prozkoumat.

Akademický systém tu není vůbec jednoduchý... A to jsem si myslel, že ten na ČVUT je složitý.

Momentálně ale docházím každý den od devíti do dvanácti na intenzivní kurz švédštiny. Učí nás milá, ale přísná starší paní Bibi Opot. Při zápisu nás e-mailem varovali, že "DS1520 není konverzační cvičení, ale akademický kurz s domácí přípravou, povinnou docházkou a závěrečnou zkouškou". A napsali to správně, protože každý den máme tak dva až tři domácí úkoly a v nové slovní zásobě zatím trochu plavu. Přes víkend jsme měli napsat článek a neustále jsme zásobeni novými nepovinnými cvičeními a slovíčky. I když musím říct, že mi tu pomáhá prostředí. Všude ve městech jsou švédské nápisy, snažím se číst stockholmské Metro a dokonce s Maxem z Frankfurtu, který chodí se mnou na kurz, se snažíme bavit pouze švédsky. Je to ale dost schíza... člověk musí mluvit někdy anglicky, někdy švédsky, navíc myslí v češtině. Pak se mi to taky prohazuje... mluvím anglicky a česky a myslím švédsky, myslím anglicky a mluvím česky, myslím česky a míchám angličtinu se švédštinou. Takže celkem zábava.

Žádné komentáře:

Okomentovat