neděle 4. září 2011

První týden ve škole

Tak kdo z vás si vzpomene, kolik kurzů jsem si tuhle periodu zapsal? A kdo z vás si vzpomene na jméno kurzu? No nebudu vás tu napínat, mám pouze jeden kurz, který se jmenuje Human-Computer Interaction: Principles and Design. Zatím se během prvního týdne konaly pouze tři přednášky, ale celkem mě to zaujalo. Týkaly se designu uživatelského rozhraní věcí každodenní potřeby. Hlavní myšlenku bych shrnul... pokud nepochopíte, jak se něco ovládá, tak to není vaše chyba, ale chyba designu. V literatuře (zajímavá knížka - The Design of Everyday Things od Donalda Normana) je spousta příkladů dvěří, které uvězní i studované inženýry nebo telefonů, které samy volají několika lidem, protože je tak uživatel nevědomky nastavil.

Knihy ke kurzu jsem sehnal za polovic z druhé ruky a prodávající mi říkal, že tenhle kurz není žádná dávačka a hodně lidí ho nedokončí. Challenge accepted! Kdo má zájem, o kurzu si může přečíst víc zde. Jinak kurz se nekoná v hlavním kampu, ale v kampu přímo v Kistě. Na přednášku to tak mám asi 3 minuty pěšky. Pokusím se dodat i nějaké fotografie v krátké době.

Také se mi již finalizoval rozvrh. Můžete si ho prohlédnout zde. (Frl = přednáška, Sem = cvičení, Le = Lekce (jazyková), Prj = samostatný projekt, Ovn = taky cvičení, TEN = zkouška, Dugga = průběžný test). Nakonec teda žádné konflikty (místnosti začínající na Ka se nacházejí v kampu v Kistě, místnosti začínající písmenem D nebo E jsou v hlavním kampu na Valhallavägen) - před zápisem jsem viděl všechny kruhy a skupiny, proto toho bylo několikanásobně více a zdálo se, že tam jsou konflikty. Navíc přednášky nezačínají v určenou hodinu, ale vždy o 15 minut později - akademická čtvrthodinka. Bohužel zrovna tohle není případ mého kurzu - my začínáme přesně v celou.

Dnes je pondělí, o víkendu jsem s ještě pár dalšími kamarády podniknul výlet lodí do Rigy. O výlety napíšu hned jak se dostanu k fotografiím. Já sám jsem totiž nefotil - mohu fotit pouze mobilem, zatímco několik lidí tam mělo poloprofesionální kanóny, ze kterých ty fotografie přece jenom vyjdou lépe.

Jinak jsem se tu již skutečně zabydlel a pořídil i nějaké dražší vybavení. Jelikož s Bernardem sdílím životní prostor skutečně úzce, tak jsem si pořídil sluchátka... Pořádný cirkumaurální bezdrátový a kvalitní od Sennheisera, abych při poslechu hudby a při sledování filmů souseda nerušil. A když jsou bezdrátový, tak s nima i vařím a chodím na záchod. Sice vypadám jako Otík z Vesničko má středisková a vypláznul jsem za ně skoro čtyři český klacky, ale kvalita i pohodlí perfektní - i po šesti hodinách používání. Jsou dokonce tak dobrý, že když telefonuju po Skypu, tak se sám moc neslyším :-) (Sennheiser RS 170)

Dále pokoj je vybaven židlemi... alespoň jako dá se to nazývat židle, protože to asi slouží na sezení, ale rozhodně ne na pohodlný sezení. Po dvaceti minutách mě začaly bolet záda. Ikea JEFF není skutečně to pravé ořechové k dlouhodobé práci u stolu. Místo Jeffa jsem si koupil Markuse - opět sice vyšší investice (skoro 5 000 Kč), ale je tak pohodlná... A dá se zamknout v různých stupních sklopení, takže se můžu u monitoru rozvalit, v jaké poloze zrovna chci. Jeffa jsem přeřadil na nižší pozici a teď slouží jako polička v koupelně. A monitor jsem si také pořídil lepší... Full HD 21,5" LG. Lepší než 13" na notebooku. Bernard mi od sebe přehrál pár úvodních dílů Game of Thrones. Super seriál! Zbytek série jsem si stáhnul v 1080p a můžu říct, je to o úplně něčem jiném. Sice hodinové video zabere 3GB, ale kouká se na to hezky!

Takže počítačový nerd si konečně zařídil pokoj, aby se cítil jako doma.

Žádné komentáře:

Okomentovat