středa 28. září 2011

Kultura

Tenhle příspěvek má tak měsíc zpoždění. Stockholm není mrtvé město (no možná v červenci, kdy je půlka města na dovolené), ale koná se zde mnoho kulturních akcí. Ale právě v srpnu má člověk možnost navštívit nějaký koncert, divadlo nebo festival prakticky každý den, většinou pod širým nebem. Já si na vysokou kulturu moc nepotrpím, spíš mě více zajímá film. V srpnu se v rámci stockholmského filmového festivalu pořádalo pětidenní promítání filmů s hudební tematikou, a to v parku v centru. (Sommarbio i Rålis) Vstupné volné. Já jsem se zúčastnil druhého a třetího dne.

Druhý den se promítal film Černá labuť (Black Swan) v hlavní roli s Natalií Portman. Bohužel jsem podcenil výbavu: od půlky filmu se udělalo skutečně chladno. I když film vypadal zajímavě, připadal mi na lehké promítání v parku příliš psychedelický, navíc jsem skutečně začínal mrznou a na plátno stejně moc neviděl. Na druhou polovinu jsem to proto zabalil.
Před filmem dokonce vystoupila baletka s krátkým program z Labutího jezera.

Takhle to v parku vypadalo.
Na třetí den jsem se domluvil s kamarádkou Kersi z Estonska, že půjdeme společně. Na odpoledne a večer se skutečně zkazila předpověď, mělo lít jako z konve celou noc. Nás to však neodradilo. Po zkušenostech z minulého dne jsem doporučil přijít dříve, abychom chytli dobré místo. Nicméně kvůli počasí nakonec přišla jenom hrstka lidí. Za odměnu ale divákům zdarma rozdávali kávu nebo čaj, popkorn, pláštěnky a polystyrenové sedáky (normálně se za tyto propriety platilo). A předpověď nelhala: první půlku filmu skutečně pršelo, a na druhou se nedalo mluvit o ničem jiném než o slejváku. No ale přece nejsme měkoty, takže jsme koukali až do konce. Já jsem se celkem držel v suchu, díky pláštěnce a goretexce, ale pak se mi někde udělala díra nebo do mě nateklo asi vrchem a totálně jsem promoknul. Kersti na tom byla podobně. No prostě silný zážitek.
Návštěvnost

Kersti ve fialové pláštěnce (poskytnuté sponzorem akce)

Ještě tolik nepršelo, tak se směji.
Promítal se film Buena Vista Social Club (co to je se dočtete tady), takže alespoň ve filmu bylo teplo a slunečno. Jejich nejznámější skladba se jmenuje Chan Chan a myslím, že spoustě z vás bude melodie alespoň něco říkat:

Dále na cestě zpět z jedné túry městem jsem narazil na koncert vážné hudby, přímo v centru na ulici. Prostě zavřeli důležitou křižovatku v centru mezi parlamentem a operou, postavili pódium a pět dní hráli vážnou hudbu. Myslím, že tohle by v Praze možné nebylo. Víc než hudba mě překvapil samotný fakt, že je pro Stockholmany taková uzavírka naprosto přirozená, a na chvíli jsem se zastavil a zaposlouchal.

A nakonec KTH v září pořádalo každoroční Fyrverkerikonsert: koncert s ohňostrojem. Když se pozorně podíváte na logo KTH, tak na něm stojí "vetenskap och konst" - "věda a umění". Ohňostrol ke koncertu krásně kombinuje oba prvky a skvěle se k filozofii KTH hodí. Akce se vyjímečně vydařila i přes neustálý nálet vrtulníků a ohňostroj sychronizovaný na hudbu George Friedricha Händela zanechal publikum oněměné a nadšené. Perfektní!

Žádné komentáře:

Okomentovat