pátek 16. září 2011

Aktuality

Kromě tématicky zaměřených článků bych měl pro rodinu a bližší okruh přátel napsat pár aktualit:

Škola mi běží v plném proudu, jestli se tomu tak dá říkat, když všechno, co máte, jsou dvě přednášky týdně. Ale už se musel zpracovat jeden týmový projekt. Týmy se skládají ze 3-4 lidí a já mám v týmu Afghánce Rahmana a Mexičana Jorgeho. Žádné Švédy :-(. I když Rahman už zde žije přes šest let a umí švédsky plynně. Předmět se jmenuje Human-Computer Interaction, ale spíš se zatím přednáší o designu a psychologii: jak lidé přemýšlejí, když používají nástroje. Měli jsme za úkol najít dva předměty z obyčejného života, které se kvůli špatnému designu blbě používají. Jako jeden z nich jsme vybrali můj sporák, protože než jsem přišel na to, jak se používá, tak mě málem odvezli, a i potom jsem si na něj musel dost zvykat.

Hned ta nejdivnější věc na něm je časový spínač. Když chcete začít vařit, tak musíte nejprve celý sporák zapnout na určitou dobu knoflíkem, co vypadá jako obyčejný kuchyňský budík. Než jsem na to přišel, tak jsem hledal jiný vypínač a pak dokonce šel zkontrolovat pojistky. A i když na to přijdete, tak když budík vyprší, tak neudělá skoro žádný zvuk a vy se pak divíte, jaktože se vám nic nevaří, když máte plotnu na plný výkon. Pak se taky nedá na první pohled poznat, který knoflík ovládá kterou plotýnku. A taky na něm není žádná kontrolka, která vám řekne, že je nějaká plotýnka horká. Musíte zkusit sami, dlaní. Takže jsme na něm krásně mohli ukázat, že návrhář porušil hned několik pravidel dobrého designu.

Tento týden mi také začala Švédština 4, advanced. Každé úterý, čtyři vyučovací hodiny v kuse... uf. No ale na druhou stranu zas rozhodně ze cviku nevyjdu. Učím se nová slovíčka jenom tím, že tu jsem a s tímhle navíc budu za čtvrt roku k nerozeznání od rodilého mluvčího. Sám na sobě pozoruji, že v textech třeba v novinách rozumím čím dál tím víc věcím a to mi dodává odvahu. Jakmile se překoná ta hranice, kdy můžete začít číst noviny nebo knihy, tak nová slovíčka začnou přibývat rychleji. Kromě Švédštiny 4 jsem také dostal buddyho. Buddy program v rámci Erasmu přiděluje domácí studenty zahraničním za účelem praktické pomoci při zabydlování se v cizí zemi. Jelikož právě dokončuji sedmý týden mého pobytu, tak už žádnou pomoc při zabydlování nepotřebuji. Využiji ho k tréninku mluvené švédštiny :-) A nakonec ještě pořád nemám výsledky zkoušky ze Švédštiny 3. Už je to přes 14 dní, co jim s tím může tak dlouho trvat?

Minulé úterý mě přijela navštívit přítelkyně Věrka a zůstala až o neděle do rána. Prošli jsme se po Stockholmu, navštívili koncert s ohňostrojem v rámci KTH a poslední den se vydali na výlet na Stockholmské souostroví. V originále se tomu říká skärgård ("oblast skalnatých ostrovů"), do angličtiny se to překládá jako archipelago, ale to úplně nevystihuje ten význam. Pro Stockholm to slouží za oblíbenou turistickou destinaci a snad každý by chtěl zde vlastnit chatu. Však také jsou ostrovy chatami a osadami posety. Mezi ostrovy funguje lodní hromadná doprava s několika linkami. Pluje ale pouze na ty větší ostrovy, proto nedílnou součástí výbavy chaty je také loď.
Mapa ostrovů kolem Stockholmu. My jsme navštívili Finnhamn. Dokážete ho na obrázku nalézt?
(Klepnětě pro větší rozlišení)
Počasí nám vyšlo úplně luxusní, tak jsem si ten den co nejvíce užili. Několik fotografií:


Finnhamn
10.9.2011

A v albu je jedna fotografie s houbařskou tematikou, která mě podnítila, abych vyrazil na houby. Mám to dvě stanice metra k velké přírodní rezervaci. Dnešní úlovek:

Mohl jsem toho vzít i víc, ale už bych toho měl moc. Musel jsem tam nechat dva nádherný obrovský křemeňáky! Trhalo mi to srdce! A nakonec nebylo nad domácí smaženici. Mňam.

Žádné komentáře:

Okomentovat