středa 14. září 2011

Peníze

Tak po šesti týdnech už jsem si udělal celkem přesnou představu o tom, kolik tady co tak stojí. A můžu s klidem prohlásit: je tady DRAHO. To co si taky s klidem řeknou za jídlo je občas nehorázný.

Do hospod se tady vůbec nedá chodit, protože normální jídlo začíná na 150 SEK, slušný tak 200-250. A když si chcete dát víno, tak sklenička příjde od 50 SEK a lahev tak na 250. Takže večeře pro dva s desertem, pitím a lahvinkou klíďo za 800 - 1000. Za tuhle cenu máte u nás večeře tři. I normální čína nebo pizza dole ve fastfoodu v galerii přijde od 80 SEK. Jako za dvě český stovky mám doma luxusní tříchodovou hostinu. Hodně levně vyjde junk food v McDonalds, tam se člověk může najíst i za 60. Hitparádu ale vyhrává IKEA restaurant s masovými kuličkami za 19. Ani kavárny nejsou nic extra levnýho. Čaj/kafe za 20 SEK je zcela normální cena. Koláček za 20, dortík za 30. Uh. Nic pro mě. Zas ale třeba všude v hospodách automaticky nabídnou zdarma čepovanou vodu.

Tudíž mi nezbývá než si vařit sám z koupených surovin. Můžu celkem chodit do čtyř supermarketů. Nejlevněji vychází Lidl ve vzdálenosti dvou zastávek metra. Tam se ceny OBČAS dají srovna s našima. Ale Lidl je divnej obchod. Už v ČR jsem tam nerad chodil, prodávají pouze neznámé značky a podezřelé zboží. Bůh ví, odkud pochází. Ale zde si nemohu dovolit ten luxus vybírat si osvědčené, kvalitní, ale dražší zboží. Takže na velké nákupy do Lidlu. Pak dole v Galerii je ještě ICA a Coop Konsum. Tam chodím na malé nákupy. Coop vychází možná trochu dráž, ale zase mají vlastní pekárnu, takže chodím tam. Ráno není nad čerstvě upečený koláček. Pak můžu ještě do ÖoB, což původně fungovalo jako obchod s armádními přebytky. Teď se tam dá koupit všechno od domácích potřeb, přes nářadí, chemii, doplňky k jídlu a pití, ale ve velice omezeném výběru. Cenami se dá srovnat s Lidlem. Dokonce jsem tam objevil Haribo za stejnou cenu jako u nás, ale po pár pytlících jsem zjistil, že to jsou pouze 80g, kdežto u nás se prodávají po deseti dekách.

Co se týče základního sortimentu, tak se skutečně na ceny nedá koukat. Člověk jde, vidí třeba jablka za 80 českých za kilo a má blbej pocit, co to zase koupil. S tím se ale nedá nic dělat. Zrovna předevčírem jsem potřeboval dokoupit vajíčka, mléko a olej. A za šest vajec, litr mléka a litr oleje jsem vypláznul 110 Czk. A to jsem šáhnul po těch nejlevnějších variantách. Nejběžnější nákup dělám tři kanelbulle (viz příspěvek Jídlo jídlo jídlo z 23. srpna) za akční cenu 20 nebo dvoulitrový stoprocentní džus za 24. Skořicová točenka za osmnáct a dvoulitrový džus za šest pětek jsou v ČR normální ceny. Trochu dráž mě vycházejí housky (ale nejsou to český raženky, spíš takové větší bochánky), protože akční cenu mají za 4 kusy a to za dva dny nedám. Musím koupit dvě a to už každá vyjde na 15 českých. Naopak hodně drahé je tu maso. Kuřecí prsa se u nás dají sehnat za 120-130 kilo. Tady stojí 300 za kilo. Hovězí za 250, vepřové od 200, v českých. Nejlevnější jsem viděl kližku v akci za 50 SEK. Pak se také nabízejí vnitřnosti, ale ty se tady neprodávají tak samozřejmě jako u nás, a hlavně to není skutečné maso.

A alkohol si zaslouží vlastní kapitolu. Jenom napíšu, že se obvykle dřív zruinujete než opijete.


Vybavení a elektronika má ceny asi tak stejné, možná trochu dražší, ale to je tím, že tu neznám ty levné obchody. Co jsem nakupoval, tak bych v ČR sehnal tak o 10% levněji.

Drahá je městská doprava: měsíční dospělácká za 690 SEK, studentská za 450. Tříměsíční studentská za 1350 SEK, a to jsem ji ještě koupil před zdražením od prvního září, teď stojí 1540. Vlakem jsem tu ještě necestoval. A benzín tady sice netankuju, ale motoristi platí ceny jako u nás: 13-14 SEK za litr paliva.

Hodně levně mě tu vyjde mobil: mám předplacenou kartu, ale funguje to v takovým blbým systému. Kartu si vždycky nabijete určitou částkou. Podle výše částky se vám aktivuje na příštích 30 dní určitý tarif. Čím větší částka, tím výhodnější tarif. Takže například při nabití za 195 máte úplně všechny SMS zdarma, volání do sítě také zdarma, platíte pouze jednorázový spojovací poplatek 0,69. Za minutu do jiných sítí 1,99. MMS za 0,69 a neomezená mobilní data. Takže jsem nabil za 195 a zjistil, že po 30 dnech jsem z kreditu utratil asi tak 5 korun. Po těchto třiceti dnech se aktivuje základní plán, kde je ale všechno mnohem dražší, kredit ale zůstává. Takže buď můžu platit drahý plán dokud mi nedojde kredit, nebo nabíjet pořád levný plán a hromadit kredit, který se nedá pak zpětně vyplatit a jim propadne. I ten základní plán se ale dá. Předpokládám, že těch 200 co tam teď mám budu spotřebovávat tak do zimy.

No a zbývá pouze napsat, že měsíčně platím 2050 SEK za nájem sdíleného pokoje. Každý měsíc příjde faktura a s tou musíte do banky nebo na přepážku směnárny a za poplatek 35 SEK vám fakturu zúčtují. První fakturu jsem zkusil zaplatit mezinárodním bankovním převodem. Nemohl jsem využít levnou EURO platbu, protože nájem se platí ve švédských korunách. Takže jsem zvolil normální mezinárodní převod peněz, poplatky OUR. A další den jsem se málem pozvracel, protože si démoni mamonu z Komerčky na poplatcích shrábli 1050 Kč. Nevermore.

Suma sumárum, od začátku pobytu 30.7. jsem tady již utratil necelých šedesát tisíc korun českých. Docela mě ta částka překvapila, ale musím říct, že odpovídá. Rozdělení nákladů podle typu:

Je tu hezky vidět, že cca třetina nákladů šla na jednorázové výdaje do vybavení a další více jak třetina na ubytování a dopravu. Jestli to takhle půjde dál, tak ještě že mám trochu našetřeno a dostávám podporu od státu. Jinak bych asi musel nastoupit od ledna do práce :-P A to nevím, jak bych stíhal.

4 komentáře:

  1. Pěkný :-)

    Jen taková poznámka. Ten kredit v mobilu navíc se dá možná využít tak, že budeš platit pomocí SMS. Viz třeba jízdenka na MHD pro nějakou návštěvu nebo tak.

    Jak funguje to proplácení faktury ve směnárně/bance? Prostě jít do banky a chtít vložit cash přímo na účet příjemce? Nájem jsem ještě neplatil.

    OdpovědětVymazat
  2. Já přesně nevím, co dělám, ale jdu na pobočku Forexu, zaplatím částku + poplatek 35 korun a je to hotový.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj,

    zaujal mě tvůj blog, protože také přemýšlím o studium na KTH (magisterský obor/IT), ale na vlastní pěst, tedy bez výměnného programu.

    Na několika stránkách jsem našel, že kompletní výdaje se pohybují okolo 12-15 000 CZK za měsíc, většinou to byly hlavně stránky škol, asi chtějí nalákat studenty na levnější ceny:)

    Každopádně budu sledovat tvůj blog a díky.

    OdpovědětVymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat