čtvrtek 6. října 2011

Uppsala

V neděli 25.9. jsem se rozhodl, že je načase navštívit Uppsalu, dokud se drží teplé a slunečné počasí. Protože jsem se rozhodl na poslední chvíli den předem, tak všichni známí buď už měli program nebo neodpověděli. Nicméně napsal jsem na oficiální Facebook stránku mezinárodních studentů na KTH s asi 1 200 členy, takže jsem měl celkem jistotu, že se někdo ozve. Nakonec se přihlásil jeden Američan původem z Číny a čtveřice Indů.

Jako problematická se ale ukázala doprava. Ne že by nejezdila, to ne, ale funguje zde poměrně složitý systém. Jelikož chtějí mít ve Švédsku konkurenci kde to jen jde (a to já chválím), tak zde železniční dopravu provozují jak soukromé společnosti, tak i samosprávní celky na různých úrovních. Tak třeba na trati Stockholm – Uppsala jezdí nejméně čtyři společnosti: státem vlastněná SJ (celostátní linky), Stockholmská MHD (SL – Storstockholms Lokaltrafik), Upplandská MHD (UL - Upplands Lokaltrafik) a soukromá Arlanda Express, která ale provozuje pouze přímé superrychlé vlaky mezi letištěm a centrem Stockholmu. Každá společnost jezdí v jiné časy a má odlišné tarify a systémy jízdného. Takže prostě celkem bordel. Jsem si jistý, že je to všechno hrozně promyšlený, ale já jsem prostě do toho systému neproniknul.

Takže jsem ráno odjel na nádraží a v kanceláři koupil lístek na nejbližší vlak do Uppsaly. Stál sto švéských korun. Poté jsem se dozvěděl, že kdybych ho koupil v automatu před kanceláří, tak by stál jenom 75 a kdybych ho koupil přes Internet, tak by stál jenom 60. Ještě levnější varianta ale byla jet MHD (na kterou mám dlouhodý lístek) na jinou stanici a odtud vlakem za 40. Nejlevnější by snad byl autobus za 38, ale to jsem jenom slyšel, nikde jsem to nenašel.

Uppsala je studentské město, takže život se v Uppsale točí kolem studentů. No a jak vypadá studentské město v neděli v deset ráno? Město duchů. Po příjezdu nás překvapily prázdné ulice a ticho. Chyběly skutečně jenom klasické utržené keře hnané větrem a desperádo s kolty proklatě nízko u pasu. Všechny obchody samozřejmě zavřené. Nám to ale nevadilo, alespoň byl klid na prohlídku města a nikdo se nemotal do fotografií.

Nejvýznamnější budovou v Uppsale je samozřejmě univerzita. Rok založení 1477 ji dělá nejstarší ve Skandinávii a jednu z nejstarších na světě. Celkem má kolem dvaceti tisíc studentů a další dva tisíce doktorandů. Další známou stavbou je katedrála, nejvyšší kostel opět v celé Skandinávii (věže měří skoro 120 metrů). Největší církev v zemi, luteránská Švédská církev sídlí právě zde, včetně její hlavy, švédského arcibiskupa. Na kopečku nad městem stojí Uppsalský hrad, ale my bychom tomu spíš řekli zámek. Původně se Uppsala rozkládala několik km na sever na místě, které je dnes známé jako Stará Uppsala.Dnes z ní zbylo pouze několik zbytků a ruiny kostela. Jinak na 140 000 obyvatel poměrně malé město, nevím, kde teda jako všichni jsou.

Pro nás Čechy také asi bude zajímavé, že několik písemností, které Švédové uloupili při plenění Prahy za třicetileté války, nakonec skončilo v univerzitní knihovně, Carolina Rediviva. Všichni asi znají Ďáblovu bibli z 13. století (ta se ale nachází v knihovně ve Stockholmu), ale jako ještě cennější se počítá Stříbrný kodex z 6. století, rukopis Bible psaný stříbrným písmem na purpurovém pergamenu.

A nakonec pár fotografií:


Uppsala
25.9.2011

Žádné komentáře:

Okomentovat